Hatha Joga. Jogos pagrindai.

Pakeisk save ir pasaulis aplinkui pasikeis

Skyrius:

Teisinga mityba

Meditacijos pagrindai. Ką pageidautina žinoti

Kas yra klasikinė joga

Kaip prisiminti praėjusius gyvenimus

Kaip teisingai kvėpuoti. Kvėpavimo technikos

Produktai organizmo valymui

Ajurveda teigia, jog skirtingas maistas suteikia skirtingą proto būseną, savijautą, nuotaiką

Ajurveda teigia, jog skirtingas maistas suteikia skirtingą proto būseną, savijautą, nuotaiką

Senovės mokslas apie gyvenimą ajurveda teigia, jog kiekvienas iš mūsų galime būti vienoje iš trijų būsenų arba gunų. Sattva-guna atspindi gerovinę (harmoningą) būseną, radžas yra troškimų (potraukių, aktyvumo) būsena su dideliu aktyvumu, o tamas yra inercijos būsena. Nei viena iš būsenų nėra nei išskirtinai gera nei išskirtinai bloga. Dienos eigoje gunų poveikis gali keistis. Kartu su tuo ajurveda teigia, jog maistas taip pat turi vieną ar kitą išreikštą būseną, o tai reiškia, kad maisto vartojimas susijęs ne tik su sveikata, tačiau ir su mūsų nuotaika. Kokį poveikį suteikia maistas mūsų protui ir organizmo būsenai?

Sattva – gerovės guna. Būdami joje žmonės išreiškia išmintį, jie ramūs, linkintys gerovės, išreiškia kantrybę daug kam.… skaityti daugiau


Mano istorija apie tai, kaip aš tapau vegetaras. Vladimir Vasiljev

Vladimir-Vasilev-oum-ru

Laba diena, brangūs draugai! Esu vardu Vladimir ir dabar su jumis pasidalinsiu savo istorija kaip tapau vegetaru. Į vegetarizmą nusprendžiau pereiti iki tam tikro lygio spontaniškai, išgirdęs apie šį mitybos būdą vienoje iš paskaitų.

Perėjimas buvo pakankamai staigus, aš nusprendžiau iš karto pereiti ir sekti savo būseną. Po kurio laiko perėjus į šį mitybos būdą aš pajaučiau tam tikrą jėgą, lankstumą ir, iki tam tikro lygio laisvę – taip sakant, mano kūnui pasidarė šiek tiek lengviau kvėpuoti. Tai padėjo man gerokai efektyviau dirbti ir gyventi, mintys tapo aiškesnės, o protas – ramesnis. Bendrai, tame radau vien privalumus.

Žinoma, tai davė tam tikrus rezultatus: iš efektyvumo požiūrio taško, mano gyvenimas tapo gerokai įdomesnis, iš jogos požiūrio taško – padidėjo lankstumas (jau tada bandžiau užsiiminėti joga).… skaityti daugiau


Kas negerai su bananais

Kas negerai su bananais

Bananai. Šis egzotinis produktas pagal populiarumą mūsų šalyje sulyginamas su mūsų klimatui artimiems obuoliams. Kodėl bananai tokie populiarūs? Kodėl visur pabrėžiama jų nauda? Ir kodėl bananai, kuriuos veža iš kito pasaulio krašto, mūsų parduotuvėse kainuoja pigiau, nei obuoliai ir daržovės? Ar iš tiesų bananai yra tokie naudingi, kaip apie tai be perstojo skelbia interneto straipsniai? Kas iš tiesų slepiasi po geltonu visu mėgstamu vaisiumi ir kokia kaina bananų magnatai uždirbinėja pinigus?

Verslas su minimaliomis išlaidomis

Visų pirma verta pabrėžti, kad bananas, kurį priimta laikyti vaisiumi – tai visiškai ne vaisius. Iš botaninio požiūrio taško, bananas yra uoga. Tai vienmetis augalas, kuris užauginęs vaisius numiršta.

Visų antra, labai įdomu, kodėl egzotinė uoga, kurios dėl klimato neįmanoma išauginti daugumoje pasaulio šalių, įgavo pasaulinį populiarumą?… skaityti daugiau


Kuo skiriasi rafinuotas aliejus nuo nerafinuoto

Kuo skiriasi rafinuotas aliejus nuo nerafinuoto aliejaus

Augalinis aliejus pagamintas iš saulėgrąžų, alyvuogių, sezamo, kukurūzų, rapsų, šiandieną užima svarbią vietą kiekvieno žmogaus mitybos gyvenime. Priklausomai nuo asmeninių poreikių mes dedame ant stalo rafinuotą ir nerafinuotą aliejų, kurie skiriasi savo apdirbimo būdu. Kiekvienas kulinaras turi savo tinkamas rūšis, prekės ženklus ir tokių ingredientų apimtis, kurios dedamos į vienus ar kitus patiekalus.

Augalinis aliejus yra ypač naudingas organizmui. Tačiau tam, kad vartojant šį produktą būtų tik nauda ir nebūtų jokios žalos, reikia rinktis teisingą aliejų. Ir pirmas klausimas, kuris kyla renkantis gerą variantą: ar geriau pirkti rafinuotą ar nerafinuotą aliejų? Kuo skiriasi šių dviejų produktų gamybos būdas? Pabandykime įsigilinti į šį klausimą ir rasti sąžiningą atsakymą, kuris padėtų pasirinkti teisingą maistą savo sveikatai.… skaityti daugiau


Žinomų žmonių mintys apie vegetarizmą

zinomu-zmoniu-mintys-apie-vegetarizma-vegetarizmas-citatos

Buda Šakjamuni (563-483 metai prieš mūsų erą). Princas, kuris išsižadėjęs karališkų rūmų nušvito. Dvasinis mokytojas.

„Vardan gėrio ir švaros idealų Bodhisattvai priklauso susilaikyti nuo nužudytų kūnų, gimusių iš sėklos, kraujo ir panašių vartojimo maistui. Siekiant išvengti gyvūnų gąsdinimo ir siaubo, Bodhisattva, pasiekęs-įgavęs atjautą, te nevalgo gyvų būtybių kūnų.

Neteisinga tai, kad mėsa tinkama maistui, nes greičiausiai gyvūnas nebuvo užmuštas jūsų savarankiškai, pagal jūsų nurodymą arba sąmoningai nebuvo paskirtas jums.

Prisiminkite, kad ateityje gali ateiti tie, kurie dėl savo prisirišimo prie mėsos įtakos dėstys įvairiausius gudrius argumentus, pateisinančius mėsos valgymą. Kaip tai bebūtų, mėsos valgymas jokia formą, jokiais būdais, bet kokioje vietoje vienareikšmiškai ir visiems laikams uždraustas. Mėsos valgyti aš niekam neleidau, neleidžiu ir neleisiu ateityje.“

Lankavatara-Sutra

Porfirijus (apie 233 – 305 mūsų eros metai).skaityti daugiau


Mano kelias į vegetarizmą. Julija Bežina

Vegetarizmas, vegetariška mityba. Mano kelias į vegetarizmą. Julija Bežina

Laba diena, esu vardu Julija, klubo oum.ru jogos mokytoja.

Joga ir vegetarizmas atėjo į mano gyvenimą praktiškai vienu metu. Beje, žiūrėdama atgal prisimenu, kad buvau pasiruošusi šiam perėjimui gerokai anksčiau. Tačiau tuo metu mano realybėje nebuvo informacijos apie vegetarizmą arba jogą. Tuomet buvo priimta galvoti, kad vegetarai – tai žmonės, kurie maitinasi tam tikra mityba todėl, kad jiems negalima valgyti mėsos. Tas pats ir su alkoholiu: jeigu žmogus negerdavo alkoholio, tai reikšdavo, kad jis kažkuo serga ir visuomenė tokių žmonių rimtai nepriimdavo. Kai aš perėjau į vegetarizmą, tai mano pažįstami, giminaičiai tai pat kurį laiką juokėsi iš manęs ir laukė, kada aš, galų gale, pabaigsiu visą tai ir grįšiu prie normalaus, įprasto gyvenimo būdo.… skaityti daugiau


Pieno žala: nagrinėjame detaliai

Pieno žala žmogaus organizmui, Nagrinėjame detaliai

Mes gyvename gausos laiku, kai lentynos lūžta nuo pramonės ir maisto produktų. Šiandieną pakalbėsime apie pieną, jo žalą mums. Kaip ir su kitais produktais, prekinių ženklų daugybė, tačiau kažkodėl nedžiugina šios „pieno upės“.

Šis produktas praktikams yra tradicinis ir jį rekomendavo dar jogos protėviai. Vienas iš pirminių šaltinių teigia: „Pats dėkingiausias maistas jogui: geros kruopos, grūdai, kviečiai, ryžiai, miežiai, pienas, ghi, geltonas cukrus (cukranendrių)…“ (Hatha-joga Pradipika, dalis 1, šloka 62).

Pradėkime nuo jo naudos. Pienas rekomenduojamas vyresnio amžiaus žmonėms, nes stiprina audinius, ypač jeigu vartoti jį dvi valandos prieš miegą – tuomet pagyvenęs žmogus išvengs kūno silpnumo ir išsausėjimo. Iš tiesų kai kurie pasenę indusai, kurie geria pieną dideliu kiekiu, atrodo tvirti ir „apvalūs“.… skaityti daugiau


4 įprasti produktai, kurių verta vengti

Sadhguru

Nr. 1 Gumbinės daržovės (bulvės, batatai, kitos)

Jeigu jūs valgote per daug gumbinių daržovių, pavyzdžiui bulvių ir kitų, žemiau bambos pas jus susidarys dujos. Kai ten susidaro dujos, jūsų prana tarp bambos ir kaklo pagrindo nefunkcionuos taip, kaip turėtų ir jūsų sistemos aktyvumas sumažės. Tarp daržovių yra tokios, kurios auga po žeme, tačiau jos naudingos, pavyzdžiui morkos ir ridikai. Visos kitos šakninės, pavyzdžiui, bulvės ir jai giminingos daržovės neša nulinę praną, tačiau iššaukia tai, kas vadinama tamasu. Tamasas reiškia tam tikrą inertiškumą jūsų viduje. Įprastai mes rekomenduojame studentams ir medituojantiems nevalgyti bulvių ir joms giminingų daržovių, nes jos padidina miego poreikį. Studentams ir medituojantiems pats didžiausias priešas yra miegas. Daleiskime, jūs sėdite su užmerktomis akimis arba skaitote vadovėlį.… skaityti daugiau


Kaip aš tapau vegetaru. Aleksandr Nazarenko

Kaip aš tapau vegetaru. Aleksandr Nazarenko

Labas, brangusis karminis drauge! Esu Aleksandr Nazarenko ir ši istorija yra būtent tau.

Mano perėjimas į augalinę mitybą, turbūt, kaip ir pas daugelį, įvyko dėl pablogėjusios sveikatos. 2016 metų rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais aš pradėjau jausti stiprų rėmenį ir skausmą pavalgius maistą. Be to tai nutikdavo netgi valgant pakankamai neutralų maistą, t. y. Be ryškiai išreikšto skonio: ne rūgštų, ne aštrų ir ne sūdytą. Kurį laiką vartojau biologiškai aktyvų papildą virškinimo palaikymus, jis padedinėjo, tačiau pilnai problemos nepašalino.

Tuomet pradėjau uždavinėti sau klausimą: „Kaip išspręsti šią sveikatos problemą?“ Tiesiog dienos bėgyje mąsčiau ir pastoviai uždavinėjau sau šį klausimą. Po kurio laiko atsakymas pradėjo palaipsniui pasireiškinėti, pradžioje „atsitiktinių“ youtube video formoje apie augalinę mitybą, toliau ėjo vaizdo įrašai apie tai, kas yra žaliavalgystė ir kokią įtaką ji daro organizmo atstatymui ir sveikatinimui.… skaityti daugiau


Kaip nustoti gerti kavą

DSC09442_logo

Ar prisimenate, kai pirmą kartą paragavote puodelį kavos?

Dauguma žmonių prisimindami tai prisipažįsta, kad skonis jiems visiškai nepatiko.

Kofeinas – tai karti substancija turinti siaubingą skonį. Greičiausiai jūs gėrėte kavą su pienu ir cukrumi, kad nuslėptumėte jo tikrąjį skonį.

Kava ir kofeinas jums visiškai nieko neduoda. Kofeinas – tai medžiaga, kuri iššaukia priklausomybę ir suteikia naudą tik korporacijoms, kurios pardavinėja šiuos produktus.

Kaip ir bet kokia kita priklausomybė, kavos priklausomybė verčia jus visą laiką norėti daugiau ir vartoti daugiau ir daugiau kofeino.

Žmonės randa įvairias priežastis tam, kad gertų kavą. Mes pripratome save laikyti protingais ir mąstančiais žmonėmis, todėl norime, kad visi mūsų poelgiai atrodytų logiški ir turintys prasmę.

Todėl mes sakome:

“Negaliu pradėti ryto be puodelio kavos”,
“Man patinka kavos skonis ir kvapas”,
“Kava man padeda susikoncentruoti”,
“Kava man suteikia žvalumo”,
“Mėgstu bendrauti su žmonėmis prie kavos puodelio”,
“Tai mano ryto ritualas”.… skaityti daugiau