Hatha Joga. Jogos pagrindai.

Pakeisk save ir pasaulis aplinkui pasikeis

Skyrius:

Teisinga mityba

Meditacijos technikos. Kokią išsirinkti?

Sveikas gyvenimo būdas. Nuo ko pradėti?

Kodėl žmonės tampa vegetarais?

Jogos filosofija

Jogos mokytojų kursai 2021 metais

7 produktai, stiprinantys imunitetą

Vienas senovės filosofas teigė: „Tegul maistas tampa tavo vaistu, jei nenori, kad vaistai taptų tavo maistu“. Labai taikliai pastebėta. Dauguma ligų yra tik valymosi nuo susikaupusių šlakų ir toksinų procesai, o vaistai — taip pat toksinai, kurie tiesiog nutraukia valymosi procesą. Praktiškai bet koks medikamentinis gydymas yra nukreiptas tik į tai, kad panaikinti ligos simptomus. Paprasčiau tariant, esama problema nesprendžiama, o tiesiog „nustumiama“ giliau. Su laiku ji grįžta ir vėl, nes organizmo valymosi procesas neįvyko, o  jam yra būtinas šis procesas. Būtent todėl dauguma ligų tampa lėtinėmis, paprasčiau tariant, neišgydomomis.

Pats efektyviausias gydymas yra tas, kuris pirmiausia skatina valymosi procesų suaktyvėjimą. Savaime suprantama šis procesas turėtų būti lydimas mitybos įpročių pakeitimu, stengiantis maitintis sveikiau ir natūraliau.… skaityti daugiau


Tiesa apie baltų miltų žalą. Kuo balina miltus?

Atrodytų, nėra nieko paprasčiau: sumalei grūdus, štai tau ir miltai. Tačiau tokie miltai prastai išsilaiko, todėl gamintojai juos išvalo nuo pačių žmogui naudingiausių medžiagų. Didelis kiekis vitaminų, mikroelementų ir taip mums reikalingos ląstelienos – visa tai keliauja į atliekas. Pasilieka praktiškai vienas krakmolas. Tačiau tai dar ne viskas. Tam, kad miltai taptų pakankamai balti, juos balina medžiagomis, apie kurias pakalbėsime detaliau.

Pabrėžiame, kad tos pačios medžiagos naudojamos ir skalbimo milteliuose, ir buitinėje chemijoje dezinfekcijai ir balinimui. Faktas, verčiantis susimąstyti tuo ar verta pirkti duoną parduotuvėse ar geriau ją gamintis pačiam namuose.… skaityti daugiau


Ar vegetarai valgo kiaušinius?

Vienas iš dažniausiai užduodamų klausimų tiems, kas perėjo į augalinę mitybą: “Ar galima vegetarams valgyti kiaušinius?” Mūsų šalyje (ir ne tik mūsų), vištų kiaušiniai yra gana populiarūs. Jeigu jums yra tekę (senesniais laikais) keliauti traukiniais, tai jūs sutikdavote pakeleivius, kurie kelionės metu su malonumu vartojo šį produktą. Vyriška auditorija, turbūt, prisimins ne vieną ir ne du pavyzdžius, kai veiksmo filmų herojai, siekdami didelių raumenų gerdavo kiaušinių kokteilius. Tačiau ar iš tiesų kiaušiniai naudingi? Kas slepiasi po lukštu? Ar vartoja vegetarai kiaušinius? Panagrinėkime.

Ar galima vegetarams valgyti kiaušinius

Egzistuoja keletas augalinės mitybos rūšių. Detaliau apie tai galite rasti mūsų tinklapyje. Čia mes trumpai paminėsime, kad pats iš savęs vegetarizmo suvokimas kaip ir leidžia galimybę vartoti kiaušinius maiste.… skaityti daugiau


Kaip teisingai rinktis vaisius

Stebint laukinę gamtą galima pastebėti, kad nei viena gyva būtybė termiškai neapdirba produktų. Viskas, ką gyvūnai daro prieš vartodami maistą – plauna ir skaido jį į dalis. Galima padaryti išvadas, kad augalinė mityba yra natūraliausias maistas. Taip pat gamtoje egzistuoja ir plėšrūnai, tačiau dėl įvairių požymių galima pasakyti, kad žmogus jiems nepriklauso: dantų sandara, kaukolė, nagai kalba apie tai, kad žmogus iš prigimties yra valgantis grūdus ir vaisius. Pačios gamtos buvo sugalvota, kad mes jais maitintumėmes.

Jau seniai išsklaidytas mitas apie baltymo būtinumą žmogaus organizmui. Nepaisant viską apimančio maisto korporacijų melo, žmogui reikalingos aminorūgštys, iš kurių sintetinamas baltymas ir visas aminorūgščių sąrašas yra augalinėje mityboje. Todėl klausimas “Kur gauti baltymo?” iššaukia tik šypseną.… skaityti daugiau


Kodėl žmonės tampa vegetarais?

Pastaraisiais metais vis daugiau žmonių atsisako mėsos ir pereina į augalinę mitybą. Dideliuose miestuose atsiranda vegetariškos kavinės ir parduotuvės. Keistas požiūris į žmogų, kuris maitinasi tik agurkais ir pomidorais jau praeityje. Kas verčia visus šiuos žmones keisti įprastą mitybos racioną? Noras išgelbėti gyvūnus? Problemos su sveikata? Kaip vegetariška mityba daro įtaką mums ir pasauliui, kuris mus supa? Atsakymą į šiuos ir kitus klausimus jūs rasite šiame straipsnyje.

Priežastys, kodėl žmones pereina į vegetarizmą

Pirmiausia reikia paminėti, kad perėjimas į vegetarizmą yra sąmoningas kiekvieno žmogaus pasirinkimas. Tarp augalinės mitybos šalininkų jūs vargu ar rasite tuos, kurie pasakys, kad atsisakyti mėsos juos kažkas privertė jėga. Žinoma,yra žmonių, kurie atėjo į vegetarizmą pasiūlius daktarui, dėl savo sveikatos būklės, tačiau pasirinkimą atsisakyti mėsos arba ne jiems teko daryti savarankiškai.… skaityti daugiau


Žaliavalgystė: nuo ko pradėti

Kai žmogus susimąsto apie savo mitybą, jis pradeda nagrinėti skirtingos jo tipus ir sistemas, kurios kalba apie vienų produktų naudą ir kitų – žalą. Vienas ir labiausiai paplitusių mitybos būdų yra vegetarizmas. Dažnai mėsos atsisakymas priimamas atsargiai, juk visuomenėje vyraujanti paradigma įkyriai teigia, kad be mėsos neįmanoma išgyventi. Tačiau daugelio žmonių patirtis rodo, kad be mėsos produkcijos galima ne tik pragyventi, tačiau dar ir atsikratyti daugelio problemų su sveikata. Įkvėptas perėjimo į vegetarizmą rezultatu, žmogus pradeda domėtis mitybos klausimais giliau ir susiduria su kitais mitybos būdais.

Gerokai griežtesnė vegetarizmo forma yra veganizmas, kurio sekėjai, be mėsos, atsisako ir pieno produktų. Perėjimas į šį etapą sąlygotas, kaip taisyklė, etinių principų: šiuolaikinė pieno pramonė – tai žiauri gyvų būtybių eksploatacija.… skaityti daugiau


Dažnos pradedančių vegetarų klaidos

Vegetarizmas vis labiau ir labiau tampa populiarus. Kažkas ateina į šį mitybos būdą dėl ligų. Susidūręs su „neišgydoma“ arba tiesiog chroniška liga, žmogus pradeda ieškoti alternatyvių, kad atsikratyti šios ligos ir susiduria su nuomone apie tai, kad didžioji ligų dalis atsiranda dėl netinkamos mitybos. Kažkas ateina į vegetarizmą ieškodami mitybos būdo, kad sulieknėti. Tačiau pajutę lengvumą ir sveikatos pagerėjimą, pasilieka šiame kelyje gerokai ilgiau, nei planavo. Kažkas ateina į vegetarizmą suvokdamas, kad mėsos produktai – tai nužudyti produktai. Atjauta gyvūnams, kurie jautė milžiniškas kančias tiek gyvenimo metu skerdyklose, tiek pačio žudymo metu, verčia žmogų keisti savo mitybos būdą.

Galima sutikti daugybę atsiliepimų apie tai, kaip vegetarizmas keičia gyvenimus. Kažkas mato pagerėjimą sveikatoje, pas kažką pradingsta ligos, kurios iš oficialios medicinos taško – „neišgydomos“ ir „chroniškos“.… skaityti daugiau


Mėsa ir baltymas: amžiaus apgaulė

Daugelyje pasaulio šalių, mėsos vartojimas skaitosi tradicinis mitybos būdas. Žmogaus psichika sudaryta taip, kad ji sunkiai priima naujoves, net jeigu šios naujovės objektyviai naudingos. Pavyzdžiui, taip buvo su Interneto atsiradimu: daugelis rimtai nepriėmė jo atsiradimo, o kai kurie iš viso tai skaitė žalingu įrankiu. Galima ilgai ginčytis dėl to ko čia daugiau – pliusų ar minusų, tačiau šiandieną Internetas – neatsiejama dalis, o dar prieš trisdešimt metų atrodė, kad tai tik eilinis mados klyksmas.

Apie mitybos būdus galima pasakyti tą patį. Visiškai akivaizdu, kad tradicinė mityba (kalba eina netgi ne tik apie mėsą, greičiau apie įprotį maitintis neteisingai ir žalingu maistu, prastai derinant produktus) priveda prie ligų ir priešlaikinės mirties. Mirtis 60-ties arba dar anksčiau, jau seniai tapo norma, o infarktu 30-imties arba anksčiau jau nieko nebenustebinsi.… skaityti daugiau


Mokslininkai: mėsa yra 35 kartus kenksmingesnė nei daržovės

2019 m. rugsėjį pirmaujančiame Amerikos mokslo žurnale PNAS buvo paskelbtas tyrimas, kurį atliko Oksfordo ir Minesotos universitetų mokslininkai.

Buvo nustatyta, kad raudonos mėsos porcija yra 35 kartus kenksmingesnė aplinkai nei ta pati daržovių porcija. Tiksliau sakant, 50 g raudonos mėsos yra susijusi su maždaug 20 kartų daugiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimu ir 100 kartų daugiau žemės naudojimu, lyginant su 100 g daržovių gamyba.

Mokslininkai taip pat ištyrė pasirinkto mitybos raciono poveikį sveikatai ir nustatė, kad žmogui, kuris per dieną suvartoja 50 g perdirbtos mėsos (maždaug du griežinėliai kumpio), yra 41% (!) didesnė tikimybė mirti šiais metais.

Sveikas maistas, įskaitant nesmulkintus grūdus, vaisius, daržoves, ankštinius augalus, riešutus ir alyvuogių aliejų, daro mažiausią poveikį aplinkai.… skaityti daugiau


Augalinis pienas užkariauja rinkas ir klientų širdis

Amerikiečiai karvės pieną geria vis rečiau ir rečiau, o pirmenybę teikia augaliniams analogams. Dėl šios priežasties vis naujiems verslininkams reikia pasirinkti – arba perkvalifikuoti gamybą, arba pertvarkyti verslą. Taip, viskas taip rimta.

Pavyzdžiui, pagal pirmojo 2019 m. pusmečio rezultatus, vieno didžiausių pieno gamintojų JAV – „Dean Foods“ – pardavimai sumažėjo 7 %, o pelnas – 14 %. Einamaisiais metais bendrovės akcijos prarado apie 890% vertės. Vyksta derybos dėl įmonės įsigijimo. Vartojimo tendencija gyvūninius produktus pakeisti augaliniais susijusi ne tik su pieno, bet ir su mėsos produktais – populiarėja ir veganiška mėsa bei kiti mėsos produktų augaliniai analogai.

Kalbant apie pieną, remiantis „Euromonitor“ prognozėmis, pasaulinė pieno pakaitalų rinka 2019 m. Viršys 18 milijardų JAV dolerių (3,5 proc.… skaityti daugiau