Hatha Joga. Jogos pagrindai.

Pakeisk save ir pasaulis aplinkui pasikeis

Skyrius:

Teisinga mityba

Vegetarizmas. Filosofija ir rūšių įvairovė

Kaip pradėti medituoti

Dvasinis mokytojas - kas tai?

Jama ir Nijama. Nuo ko prasideda joga?

Kuo skiriasi Surya ir Čandra Namaskar

Vienos dienos badavimas su vandeniu: taisyklės

Jogos mokytojų kursai

Palmių aliejus: žala, kurios neįmanoma neįvertinti

Prieš keletą metų buvo atlikti tyrimai, kurie tiesiog pribloškė: labiausiai pramonėje paplitęs tapo palmių aliejus. Žinoma, kilo logiški klausimai: kiek vertingas ši produktas? Ir kodėl jį pradėjo naudoti pakeičiant mums gerokai tradiciškesnius gyvulinius ir augalinius riebalus – sviestą, saulėgrąžų ir kitus?

Atsakymai pasirodė ne ypatingai paguodžiantys. Buvo išsiaiškinta, kad palmių aliejus turi tik vieną privalumą – jis gerokai pigesnis už savo visus konkurentus! Taip pat mišinių sudėtyje jis sunkiai atskiriamas nuo gerokai brangesnio ir liaudyje populiariesnio sviesto.

O kaip dėl palmių aliejaus naudos ir žalos? Čia iš karto pasirodė daugybė publikacijų, kurių nuomonės visiškai priešingos. Pakilusi kritikos banga buvo greitai pradėta slopinti pseudomoksliniais straipsniais, su niekam nežinomų medicinos ir biologijos mokslų „daktarų‘ parašais.… skaityti daugiau


Valgyti daržoves – naudinga ir madinga

Kasdieniame racione vyraujančios daržovės ir vaisiai – daugiau ne veganų ir vegetarų išimtinė teisė. Lyderiaujančiose populiariausios mitybos pozicijose užima vietą fleksitarizmas – tai negriežto vegetarizmo forma, leidžianti vartoti gyvūnus, tačiau tuo pačiu teikiančią pirmenybę augalinei mitybai.

Sveiko gyvenimo būdo populiarizacijos metu, užsakinėti daržoves tapo ne tik madinga, tačiau dar ir labai įdomu. Kulinarų fantazija beribė, jie eksperimentuoja su įvairiomis technikomis ir pagaminimo būdais, prieskoniais, neįprastais deriniais, tuo pačiu stengdamiesi išsaugoti augalinių produktų vertingąsias savybes.

Daržovės tapo besivystančiu „trendu“. Pasaulyje pripažinti kulinarai pradėjo daryti daržoves pagrindiniu savo kulinarinių šedevrų ingredientu. Kavinių ir restoranų meniu daržovių patiekalai pereina iš skyriaus „garnyrai“ į skyrių „pagrindiniai patiekalai“.

Mitybos pasaulis pripildytas produktų įvairovės, kurie pagaminti be gyvulinės kilmės produktų – populiarūs avokadų skrebučiai, salotos su daigais, įvairūs lęšių pagaminimo būdai, burgeriai su daržovių kotletais, „tofu-steikai“, seitanas, desertai iš veganiško beze ir konditeriniai gaminiai, pagaminti be kiaušinių ir karvės pieno.… skaityti daugiau


Vegetarizmas. Filosofija ir rūšių įvairovė

Racionali, sveika ir subalansuota mityba yra sveiko gyvenimo būdo pagrindas, išsaugojantis gebėjimą veikti ir meilę gyvenimui per daugybę metų. Štai tik racionalizmo suvokimas pas kiekvieną savas: vieni atsisako nuo kepto maisto, kad saugesniu būdu jį gamintų, kiti išbraukia druską ir rūkytų gaminių pertėklių, o tretiems sveikas gyvenimo būdas apsiriboja vaisių ir daržovių vartojimu, kad ir kelis kartus per savaitę. Iš logikos požiūrio, nei vienas iš šių priėjimų negali tapti pilnaverčiu racionu, tuo labiau ir sveiku jį vargu ar galima pavadinti, juk raktas į pilnavertį gyvenimą yra ne tiek vartojamų produktų kiekis, kiek harmonija, kurią jie suteikia organizmui. Būtent todėl vegetarizmas skaitosi vienintelis tinkamas būdas ne tik aprūpinti kūną viskuo, kas būtina aktyviam gyvenimo būdui ir pilnavertei fizinei būklei, tačiau ir išsaugoti dvasinę pusiausvyrą ir prigimtinį balansą, nežudant nekaltų gyvūnų dėl žemo pasitenkinimo apsirijimu.… skaityti daugiau


Niekada nevėlu tapti veganu

2017 metų vasarą, Enn Evers, būdama 96 metų amžiaus padarė savo pirmą publikaciją Instagram:
instagram.com/anneeversfraser?utm_source=ig_profile_share&igshid=ns6lsyvo05y5 teigdama, kad tapo vegane.

Nuo to laiko jos profilyje reguliariai atsiranda motyvaciniai pranešimai ir aktyvios močiutės video treniruotės. Enn nešioja marškinėlius su veganų frazėmis ir dalinasi su savo prenumeratoriais, kurių jau daugiau nei 25 tūkstančiai, kad keistis niekada nevėlu.

Evers daugiau netiki į amžių, o tiki į energiją. Gerą gyvybinių jėgų užtaisą jai duoda augalinis maistas, joga ir reguliarus fizinis krūvis.

„Pas mane daugiau energijos, jaučiuosi lengviau, mano oda tampa vis labiau švari, aš geriau judu. Aš tikrai galvoju, kad veganizmas su amžiumi išsaugos mano sveikatą“ – tarė ji.

Tradicišką amerikietišką mitybą, kurią sudaro riebalai ir sunkus, daugiausiai gyvulinės kilmės maistas, Enn pakeitė į žalias salotas, daržoves ir vaisius, kai pažiūrėjo filmą „Kas per sveikata?skaityti daugiau