Hatha Joga. Jogos pagrindai.

Pakeisk save ir pasaulis aplinkui pasikeis

Skyrius:

Teisinga mityba

Meditacijos pagrindai. Ką pageidautina žinoti

Kas yra klasikinė joga

Kaip prisiminti praėjusius gyvenimus

Kaip teisingai kvėpuoti. Kvėpavimo technikos

Produktai organizmo valymui

Vegetarizmas: pliusai ir minusai apie kuriuos niekas nekalba!

Vegetarizmas – tai mitybos rūšis, kurioje pašalinama dauguma gyvulinės kilmės produktų. Vegetaro racionas sudarytas iš augalinės mitybos, kai kuriais atvejais gali būti pridėti pieno produktai ir/arba kiaušiniai. Vegetariška mityba charakterizuojama žemu riebalų kiekiu ir aukštų skaidulų kiekiu racione.

Žmonės vis dažniau mato vegetarizmą, kaip būdą pagerinti sveikatą ir sumažinti tam tikrų susirgimu atsiradimo riziką.

Kita perėjimo į vegetarizmą priežastis – siekis sukelti mažiau kančių gyvūnams ir žalos aplinkai. Kai kurie laikosi vegetarizmo dėl religinių įsitikinimų.

Nesubalansuotas vegetarizmas gali sukelti rimtą žalą organizmui: vitaminų ir/arba mineralų deficitas, per didelis sočiųjų riebalų kiekis ir, kaip pasekmė, esamų ligų pasunkinimas ir įgavimas naujų.

Vegetarizmo pliusai

Vegetarizmas turi nenuginčijamą privalumą lyginant su tradicine mityba.

– Žemas kiekis cholesterolio, gyvulinio baltymo vartojimas.… skaityti daugiau


Kodėl svarbu valytis organizmą

kodel-svarbu-valytis-organizma

Kaip galima tikėtis, kad žemėje karaliaus taika ir gerovė, jeigu mūsų kūnai yra gyvos kapinės, kuriose palaidoti nužudyti gyvūnai? L. N. Tolstojus

Gamta sukūrė mūsų kūną tobulu. Tai yra sudėtinga biologinė sistema, ji idealiai sukurta gyvenimui mūsų Visatos sąlygoms. Tačiau konkretus ir sklandus svarbių procesų darbas mūsų organizme priklauso nuo to, kiek jis yra švarus iš vidaus, tiek ir iš išorės. Dienos rėžimo sutrikdymas, mityba, neteisingos mintys ir poelgiai, užterštas vidinis pasaulis informacinėmis šiukšlėmis, visa tai priveda prie liūdnų pasekmių. Fizinis kūnas užterštas šlakais netinkamu maistu, o neigiamos mintys ir neetiški poelgiai griauna energetinį kūną. Žmogus sunkėja grubėja, jo pomėgiai tampa apriboti ir primityvus. Efektyviam gyvenimui būtina sąlyga yra sveiko ir švaraus organizmo sukūrimas.… skaityti daugiau


Kaip aš tapau vegetare. Tatjana Vengerskaja

tatyana-vengerskaya-jogos-mokytoja-oumru

Esu vardu Tatjana Vengerskaja, gimiau 1978 metais, esu jogos klubo OUM.RU mokytoja Riazanės mieste, vegetarė nuo 2016 metų.

Visos žmogaus problemos kyla nuo nežinojimo (neišmanymo). Daugelį dalykų mes darome tiesiog automatiškai iš įpročio arba todėl, kad mus taip išmokė, taip daro visi ir mes taip pat nesusimąstome ar tai iš viso teisinga.

Jeigu dar prieš 10 metų man pasakytų, kad aš tapsiu vegetare, aš labai ilgai juokčiausi iš to. Kaip gėda apie tai kalbėti, tačiau aš anksčiau laikiau save užkietėjusia mėsavalge. Mano šeimoje visi maitinosi tradiciškai ir mano aplinkoje nebuvo nei vieno vegetaro. Aš taip pat nesusimąsčiau apie tai, kad galima maitintis kažkaip kitaip.

Aš visada užsiiminėjau sportu, bandžiau ant savęs įvairias mitybos ir sportinės mitybos rūšis ir netgi maniau, kad mano mityba yra teisinga ir sveika.… skaityti daugiau


Ajurveda teigia, jog skirtingas maistas suteikia skirtingą proto būseną, savijautą, nuotaiką

Ajurveda teigia, jog skirtingas maistas suteikia skirtingą proto būseną, savijautą, nuotaiką

Senovės mokslas apie gyvenimą ajurveda teigia, jog kiekvienas iš mūsų galime būti vienoje iš trijų būsenų arba gunų. Sattva-guna atspindi gerovinę (harmoningą) būseną, radžas yra troškimų (potraukių, aktyvumo) būsena su dideliu aktyvumu, o tamas yra inercijos būsena. Nei viena iš būsenų nėra nei išskirtinai gera nei išskirtinai bloga. Dienos eigoje gunų poveikis gali keistis. Kartu su tuo ajurveda teigia, jog maistas taip pat turi vieną ar kitą išreikštą būseną, o tai reiškia, kad maisto vartojimas susijęs ne tik su sveikata, tačiau ir su mūsų nuotaika. Kokį poveikį suteikia maistas mūsų protui ir organizmo būsenai?

Sattva – gerovės guna. Būdami joje žmonės išreiškia išmintį, jie ramūs, linkintys gerovės, išreiškia kantrybę daug kam.… skaityti daugiau


Mano istorija apie tai, kaip aš tapau vegetaras. Vladimir Vasiljev

Vladimir-Vasilev-oum-ru

Laba diena, brangūs draugai! Esu vardu Vladimir ir dabar su jumis pasidalinsiu savo istorija kaip tapau vegetaru. Į vegetarizmą nusprendžiau pereiti iki tam tikro lygio spontaniškai, išgirdęs apie šį mitybos būdą vienoje iš paskaitų.

Perėjimas buvo pakankamai staigus, aš nusprendžiau iš karto pereiti ir sekti savo būseną. Po kurio laiko perėjus į šį mitybos būdą aš pajaučiau tam tikrą jėgą, lankstumą ir, iki tam tikro lygio laisvę – taip sakant, mano kūnui pasidarė šiek tiek lengviau kvėpuoti. Tai padėjo man gerokai efektyviau dirbti ir gyventi, mintys tapo aiškesnės, o protas – ramesnis. Bendrai, tame radau vien privalumus.

Žinoma, tai davė tam tikrus rezultatus: iš efektyvumo požiūrio taško, mano gyvenimas tapo gerokai įdomesnis, iš jogos požiūrio taško – padidėjo lankstumas (jau tada bandžiau užsiiminėti joga).… skaityti daugiau


Kas negerai su bananais

Kas negerai su bananais

Bananai. Šis egzotinis produktas pagal populiarumą mūsų šalyje sulyginamas su mūsų klimatui artimiems obuoliams. Kodėl bananai tokie populiarūs? Kodėl visur pabrėžiama jų nauda? Ir kodėl bananai, kuriuos veža iš kito pasaulio krašto, mūsų parduotuvėse kainuoja pigiau, nei obuoliai ir daržovės? Ar iš tiesų bananai yra tokie naudingi, kaip apie tai be perstojo skelbia interneto straipsniai? Kas iš tiesų slepiasi po geltonu visu mėgstamu vaisiumi ir kokia kaina bananų magnatai uždirbinėja pinigus?

Verslas su minimaliomis išlaidomis

Visų pirma verta pabrėžti, kad bananas, kurį priimta laikyti vaisiumi – tai visiškai ne vaisius. Iš botaninio požiūrio taško, bananas yra uoga. Tai vienmetis augalas, kuris užauginęs vaisius numiršta.

Visų antra, labai įdomu, kodėl egzotinė uoga, kurios dėl klimato neįmanoma išauginti daugumoje pasaulio šalių, įgavo pasaulinį populiarumą?… skaityti daugiau


Kuo skiriasi rafinuotas aliejus nuo nerafinuoto

Kuo skiriasi rafinuotas aliejus nuo nerafinuoto aliejaus

Augalinis aliejus pagamintas iš saulėgrąžų, alyvuogių, sezamo, kukurūzų, rapsų, šiandieną užima svarbią vietą kiekvieno žmogaus mitybos gyvenime. Priklausomai nuo asmeninių poreikių mes dedame ant stalo rafinuotą ir nerafinuotą aliejų, kurie skiriasi savo apdirbimo būdu. Kiekvienas kulinaras turi savo tinkamas rūšis, prekės ženklus ir tokių ingredientų apimtis, kurios dedamos į vienus ar kitus patiekalus.

Augalinis aliejus yra ypač naudingas organizmui. Tačiau tam, kad vartojant šį produktą būtų tik nauda ir nebūtų jokios žalos, reikia rinktis teisingą aliejų. Ir pirmas klausimas, kuris kyla renkantis gerą variantą: ar geriau pirkti rafinuotą ar nerafinuotą aliejų? Kuo skiriasi šių dviejų produktų gamybos būdas? Pabandykime įsigilinti į šį klausimą ir rasti sąžiningą atsakymą, kuris padėtų pasirinkti teisingą maistą savo sveikatai.… skaityti daugiau


Žinomų žmonių mintys apie vegetarizmą

zinomu-zmoniu-mintys-apie-vegetarizma-vegetarizmas-citatos

Buda Šakjamuni (563-483 metai prieš mūsų erą). Princas, kuris išsižadėjęs karališkų rūmų nušvito. Dvasinis mokytojas.

„Vardan gėrio ir švaros idealų Bodhisattvai priklauso susilaikyti nuo nužudytų kūnų, gimusių iš sėklos, kraujo ir panašių vartojimo maistui. Siekiant išvengti gyvūnų gąsdinimo ir siaubo, Bodhisattva, pasiekęs-įgavęs atjautą, te nevalgo gyvų būtybių kūnų.

Neteisinga tai, kad mėsa tinkama maistui, nes greičiausiai gyvūnas nebuvo užmuštas jūsų savarankiškai, pagal jūsų nurodymą arba sąmoningai nebuvo paskirtas jums.

Prisiminkite, kad ateityje gali ateiti tie, kurie dėl savo prisirišimo prie mėsos įtakos dėstys įvairiausius gudrius argumentus, pateisinančius mėsos valgymą. Kaip tai bebūtų, mėsos valgymas jokia formą, jokiais būdais, bet kokioje vietoje vienareikšmiškai ir visiems laikams uždraustas. Mėsos valgyti aš niekam neleidau, neleidžiu ir neleisiu ateityje.“

Lankavatara-Sutra

Porfirijus (apie 233 – 305 mūsų eros metai).skaityti daugiau


Mano kelias į vegetarizmą. Julija Bežina

Vegetarizmas, vegetariška mityba. Mano kelias į vegetarizmą. Julija Bežina

Laba diena, esu vardu Julija, klubo oum.ru jogos mokytoja.

Joga ir vegetarizmas atėjo į mano gyvenimą praktiškai vienu metu. Beje, žiūrėdama atgal prisimenu, kad buvau pasiruošusi šiam perėjimui gerokai anksčiau. Tačiau tuo metu mano realybėje nebuvo informacijos apie vegetarizmą arba jogą. Tuomet buvo priimta galvoti, kad vegetarai – tai žmonės, kurie maitinasi tam tikra mityba todėl, kad jiems negalima valgyti mėsos. Tas pats ir su alkoholiu: jeigu žmogus negerdavo alkoholio, tai reikšdavo, kad jis kažkuo serga ir visuomenė tokių žmonių rimtai nepriimdavo. Kai aš perėjau į vegetarizmą, tai mano pažįstami, giminaičiai tai pat kurį laiką juokėsi iš manęs ir laukė, kada aš, galų gale, pabaigsiu visą tai ir grįšiu prie normalaus, įprasto gyvenimo būdo.… skaityti daugiau


Pieno žala: nagrinėjame detaliai

Pieno žala žmogaus organizmui, Nagrinėjame detaliai

Mes gyvename gausos laiku, kai lentynos lūžta nuo pramonės ir maisto produktų. Šiandieną pakalbėsime apie pieną, jo žalą mums. Kaip ir su kitais produktais, prekinių ženklų daugybė, tačiau kažkodėl nedžiugina šios „pieno upės“.

Šis produktas praktikams yra tradicinis ir jį rekomendavo dar jogos protėviai. Vienas iš pirminių šaltinių teigia: „Pats dėkingiausias maistas jogui: geros kruopos, grūdai, kviečiai, ryžiai, miežiai, pienas, ghi, geltonas cukrus (cukranendrių)…“ (Hatha-joga Pradipika, dalis 1, šloka 62).

Pradėkime nuo jo naudos. Pienas rekomenduojamas vyresnio amžiaus žmonėms, nes stiprina audinius, ypač jeigu vartoti jį dvi valandos prieš miegą – tuomet pagyvenęs žmogus išvengs kūno silpnumo ir išsausėjimo. Iš tiesų kai kurie pasenę indusai, kurie geria pieną dideliu kiekiu, atrodo tvirti ir „apvalūs“.… skaityti daugiau