Hatha Joga. Jogos pagrindai.

Pakeisk save ir pasaulis aplinkui pasikeis

Vegetarizmas. Filosofija ir rūšių įvairovė

Kaip pradėti medituoti

Dvasinis mokytojas - kas tai?

Jama ir Nijama. Nuo ko prasideda joga?

Kuo skiriasi Surya ir Čandra Namaskar

Vienos dienos badavimas su vandeniu: taisyklės

Jogos mokytojų kursai

Ką galima valgyti per ekadašį

Ekadašis – vedinėje kultūroje tai tradicinė pasninko diena, kuri pagal mėnulio kalendorių išpuola vienuoliktą dieną po pilnaties ir vienuoliktą diena po jaunaties. Pasninkas per Ekadašio dieną – tai ne tik religinė tradicija. Gyvybiniai mūsų kūno ritmai labai stipriai susiję su mėnulio judėjimu. Daugeliui žinoma, pavyzdžiui, kad per pilnatį žmonės gali patirti nemigą.

Nuo seno žmonės nustatė, kad badavimas 11-ą dieną po jaunaties ir po pilnaties teigiamai veikia organizmą. Todėl badavimus (arba pasninkai) rekomenduojama atlikti būtent per Ekadašio dienas.

Naudingiausias skaitosi pilnas susilaikymas nuo vandens ir maisto per Ekadašio dieną. Sauso badavimo praktika du kartus per mėnesį daro organizmui valantį, jauninantį ir gydomąjį poveikį. Mūsų virškinimo traktas nustatytas taip, kad dirbtų viename iš dviejų rėžimų – jis arba perdirbinėja maistą arba valo save ir visą organizmą. Jeigu vyksta maisto virškinimo procesas, valymo procesas neįmanomas. O jeigu mes atsisakome vandens ir maisto, paleidžiami organizmo valymo procesai. Tiems, pas ką yra problemos su inkstais, nerekomenduojamas sausas badavimas, tai gali atvesti prie nenuspėjamų pasekmių.

Jeigu sveikata arba kažkokios kitos priežastys neleidžia atlikti badavimo su vandeniu, tai per Ekadašio dieną galima tiesiog laikytis dietos, tai taip pat labai naudinga sveikatai.

Ką galima valgyti per Ekadašį

Tradiciškai Ekadašio dieną arba badaujama (sausai arba su vandeniu), arba valgomas maistas, kuriame nėra grūdinių ir ankštinių produktų. Taip pat verta atsižvelgti, kad vedinėje kultūroje toks maistas kaip mėsa, žuvis, kiaušiniai, svogūnai, česnakai ir grybai – skaitomi netinkami vartojimui (nepalankūs, neigiami, неблагоприятные), todėl susilaikymas nuo jų per Ekadašio dieną vyksta pagal nutylėjimą.

Kodėl per Ekadašį verta susilaikyti nuo grūdinių ir ankštinių? Grūdiniai ir ankštiniai – tai labai sunkus maistas mūsų organizmui ir jeigu mes norime išvalyti organizmą (o tai būtent ta diena, kai mėnulio ritmai palankūs valymui), tai verta susilaikyti ir nuo šių produktų. Dalykas tame, kad bet koks baltymas, kuris patenka į mūsų organizmą, yra svetimas (įskaitant ir augalinį), todėl svetimo baltymo virškinimo ir įsisavinimo procesas, pirmiausia, atima labai daug energijos (o energija per Ekadašio dieną organizmui reikalinga valymuisi). Taip pat, svetimo baltymo virškinimas yra toksiškas organizmui. Todėl nerekomenduojama apkrauti organizmo toksinais per valymosi dieną.

Yra ir ezoterinė priežastis atsisakyti nuo grūdinių ir ankštinių. Pasak legendos, dievas Višnu, kad padėtų gyvoms būtybėms išsilaisvinti nuo neigiamos karmos, sukūrė galimybę pasninkauti per Ekadašio dieną. Pagal tikėjimą, reguliariai laikantis Ekadašio, galima ištrūkti iš mirčių ir gimimų rato, įgauti būseną, kuri vadinasi mokša (išsilaisvinimas). Pasak legendos, tam tikros tamsios jėgos, kurios nenori, kad gyvos būtybės išsilaisvintų nuo jų įtakos, šią dieną rado sau prieglobstį grūdiniuose ir ankštiniuose produktuose, kurie prisipildo tamsia energija. Tas, kuris šią dieną vartos grūdinius ir ankštinius, kartu vartos ir šią negatyvią energiją.

Ekadašis: ką galima ir ko negalima

Neegzistuoja kažkokių konkrečių draudimų. Kiekvienas laikosi Ekadašio dienų pagal savo galimybes ir sveikatą. Tas, kuris gali šią dieną laikytis sauso badavimo – be abejonės atliks pasninką per Ekadašį labai efektyviai. Tačiau ir tiesiog susilaikymas nuo sunkaus maisto, mėsos, darys teigiamą įtaką sveikatai. Tradiciškai pasninkas numato susilaikymą nuo visų rūšių ankštinių: pupelių, žirnių, avinžirnių, lęšių ir kitų. Taip pat nuo visų rūšių grūdinių: ryžių, avižų, miežių, kukurūzų, rugių, kviečių, sorų, amarantų ir kitų. Ekadašio diena rekomenduojama susilaikyti nuo visų rūšių sėklų: sezamo, aguonų, saulėgrąžų ir kitų. Visus grūdinius, ankštinius produktus rekomenduojama išbraukti iš raciono. Taip pat kalba eina ir apie miltinius produktus. Mityba per Ekadašį privalo sudaryti daržovės ir vaisiai.

Ką galima valgyti per Ekadašį: produktų sąrašas

Kokius gi produktus galima valgyti per Ekadašį? Geru (doru, naudingu) maistu šią dieną skaitosi visi vaisiai ir visos daržovės, išskyrus keletą išimčių. Rekomenduojama vengti burokų, o kitus šakniavaisius leidžiama vartoti. Pieno produktai taip pat skaitomi gerais vartoti šią dieną. Nežiūrint į tai, kad riešutus  sudaro didelis baltymų kiekis, jų vartojimas per Ekadašį leidžiamas, tačiau jeigu norite pasiekti didesnį išsivalymo efektą, geriau šią dieną susilaikyti nuo bet kokių aukštos molekulinės masės baltymų, tokių kaip riešutai ir pieno produktai. Be grūdinių ir ankštinių, taip pat šią dieną nerekomenduojama valgyti medų, špinatus, baklažanus ir asafetidą.

Tinkamesnis, geresnis maistas per Ekadašį bus švieži vaisiai ir daržovių salotos. Per pasninko dieną vyksta galingas valymo procesas ir nerekomenduojama papildomai užkrauti organizmo sunkiu maistu. Vaisiai – pats lengviausias maistas mūsų kūnui, o daržovės turi valančią funkciją, jų vartojimas padės organizmui valytis nuo šlakų ir toksinų. Daržovių salotas galima paruošti su šalto spaudimo aliejais. Egzistuoja nuomonė, kad augaliniai aliejai patys neįsisavina į organizmą, tačiau suskaido gleives organizme ir padeda jas pašalinti. Todėl jeigu yra noras gauti maksimalų valantį efektą, rekomenduojama šią dieną valgyti daržovių salotas. Bet kokiu atveju, viskas individualu ir Ekadašio racioną kiekvienas turi išsirinkti pats. Suvokiant bendras rekomendacijas daryti pataisymus žiūrint į savo sveikatą, dienos rėžimą, gyvenimo būdą ir skoniams teikiamą pirmenybę.

Straipsnio autoriai: klubo OUM.RU kolektyvas

Straipsnis išverstas iš tinklapio oum.ru

Originalus straipsnis rusų kalba