Hatha Joga. Jogos pagrindai.

Pakeisk save ir pasaulis aplinkui pasikeis

Meditacijos pagrindai. Ką pageidautina žinoti

Kas yra klasikinė joga

Kaip prisiminti praėjusius gyvenimus

Kaip teisingai kvėpuoti. Kvėpavimo technikos

Produktai organizmo valymui

7 produktai, stiprinantys imunitetą

Vienas senovės filosofas teigė: „Tegul maistas tampa tavo vaistu, jei nenori, kad vaistai taptų tavo maistu“. Labai taikliai pastebėta. Dauguma ligų yra tik valymosi nuo susikaupusių šlakų ir toksinų procesai, o vaistai — taip pat toksinai, kurie tiesiog nutraukia valymosi procesą. Praktiškai bet koks medikamentinis gydymas yra nukreiptas tik į tai, kad panaikinti ligos simptomus. Paprasčiau tariant, esama problema nesprendžiama, o tiesiog „nustumiama“ giliau. Su laiku ji grįžta ir vėl, nes organizmo valymosi procesas neįvyko, o  jam yra būtinas šis procesas. Būtent todėl dauguma ligų tampa lėtinėmis, paprasčiau tariant, neišgydomomis.

Pats efektyviausias gydymas yra tas, kuris pirmiausia skatina valymosi procesų suaktyvėjimą. Savaime suprantama šis procesas turėtų būti lydimas mitybos įpročių pakeitimu, stengiantis maitintis sveikiau ir natūraliau. Žmogaus organizmui labiausiai tinka augalinės kilmės maistas, jis ir turėtų vyrauti maisto racione. Tuomet virškinimo sistemos apkrova bus minimali, o valymosi procesai vyks tolygiai ir neskausmingai.

Kokie maisto produktai stiprina imunitetą?

Pirmiausia, svarbu akcentuoti, kad ligų išsivystymui įtakos turi mūsų organizmo rūgščių ir šarmų pusiausvyra, kurią atspindi kraujo pH. Šarminė terpė padeda palaikyti stiprų imunitetą. Šarminėje terpėje bakterijos, virusai, parazitai, grybeliai neišgyvena. Dar praeitame amžiuje vokiečių biochemikas Otas Varburgas netgi gavo Nobelio premiją už šį atradimą. Jis atskleidė, kad šarminėje terpėje vėžinės ląstelės žūsta trijų valandų bėgyje. Todėl organizmo šarminė terpė tai mūsų organizmo sveikatos garantas. O štai rūgštinėje terpėje, atvirkščiai, bakterijos, virusai ir parazitai jaučiasi tiesiog puikiai ir aktyviai dauginasi.

Taigi, mūsų užduotis virusinių susirgimų paūmėjimų periodu stengtis palaikyti aukštą pH lygį organizme. Sveiko žmogaus kraujo pH rodiklis turi būti 7.3-7.4. Šio rodiklio sumažėjimas žemiau 6,9 sukelia žymius sveikatos sutrikimus, todėl organizmo šarminimas yra kelias į pasveikimą.

Efektyviausiai organizmą šarmina augalinės kilmės produktai, ypač uogos ir vaisiai, o taip pat sultys iš jų. O štai organizmą rūgština gyvūninės kilmės produktai, rafinuotas cukrus, miltiniai gaminiai ir bet kuris kitas rafinuotas ir nenatūralus maistas.

Tarp kitko, pieno produktai, apie kuriuos dauguma mano, kad jie yra palankūs ir naudingi sveikatai, taip pat rūgština organizmą. Kai kurių tyrimų duomenimis per didelis pieno produktų vartojimas skatina kalcio pasišalinimą iš kaulų, todėl pieno produktų nauda organizmui yra abejotina.  

Termiškai apdorotas maistas sunkiai įsisavinamas ir iš dalies užteršia mūsų organizmą. Siekiant susilpninti šį poveikį būtina, kad nors pusė viso mitybos raciono būtų sudaryta iš šviežių daržovių ir vaisių, o geriausiai 50-70 proc. Daržovėse esanti ląsteliena stimuliuoja žarnyno veiklą, o vaisiai yra pats geriausias vitaminų ir energijos šaltinis.

Priešuždegiminiai ir priešvirusiniai produktai

Išnagrinėsime pagrindinius produktus, kurie skatina kraujo pH rodiklio padidėjimą, išvalo organizmą ir tuo pačiu sustiprina imunitetą. Šių produktų įtraukimas į maisto racioną užtikrins gerą sveikatą. Svarbiausia reguliariai vartoti nors keletą iš jų, ir tada bakterijos, virusai ir parazitai negalės pakenkti mūsų organizmui.

1. Uogos – antioksidantų šaltinis

Antioksidantai turi labai teigiamą įtaką gerai sveikatai palaikyti, o jų gausu augalinėje mityboje. Jais ypač turtingi vaisiai ir uogos:Putino uogos

– Mėlynės
– Spanguolės
– Bruknės
– Avietės
– Serbentai
– Šeivamedžio uogos

Aišku, idealiausia jas vartoti šviežias, bet žiemos metu, kai šviežių uogų nėra, pilnai tinka džiovintos ir šaldytos. Labai naudingi uogų ir įvairių žalumynų kokteiliai (smučiai). Antioksidantai, esantys uogose mažina laisvųjų radikalų susidarymą, kurie pagal vieną iš versijų yra ne tik daugelio ligų priežastimi, bet ir skatina organizmo senėjimo procesus.

2. Produktai, kuriuose gausu vitamino C

Vitaminas C yra labai svarbus, siekiant palaikyti stiprų imunitetą. Jis tuo pačiu yra ir antioksidantas. Vieni iš lyderių, pasižyminčių dideliu vitamino C kiekiu yra citrusiniai vaisiai:

– Citrinos
– Apelsinai 
– Mandarinai
– Greipfrutai

Nors piktnaudžiauti jais neverta dėl dviejų priežasčių. Pirmiausia jie stimuliuoja organizmo valymosi procesus ir jeigu organizmas stipriai užterštas, tai šis procesas gali sukelti stiprų diskomfortą, tai gali pasireikšti kaip alergija maisto produktams. Alergija tai visai ne liga, tai organizmo valymosi reakcija į vienus ar kitus produktus. Ir kai organizmas visiškai išsivalo, alerginė reakcija dingsta. Antroji priežastis – citrusiniai turi pakankamai agresyvų poveikį dantų emaliui, todėl rekomenduojama iš karto po jų vartojimo išsiskalauti burną arba vartoti citrusinius vaisius sulčių pavidalu, kurias galima gerti per šiaudelį, kad nepakenkti dantų emaliui.

 Vitamino C taip pat turi šie produktai:

– Žalumynai
– Baltagūžiai ir raudongūžiai kopūstai
– Juodieji serbentai
– Erškėčio vaisiai 
– Granatai
– Saldžioji paprika

Juos visus pageidautina vartoti šviežius, termiškai neapdorotus. Tokiu būdu vitamino C kiekis juose bus maksimalus.

Atskirai galima paminėti apie vandenį su citrina. Jis maksimaliai greitai atstato šarminę organizmo terpę, kurioje neišgyvena virusai, bakterijos ir parazitai, taip pat išvalo kepenis nuo toksinų. Užtenka išspausti vienos citrinos sultis vienam litrui nevirinto vandens. Vartoti po 0,5-1 l ryte prieš valgį.

3. Priešvirusiniai vaistiniai augalai

Kovojant su virusais taip pat gali padėti šie vaistiniai augalai:

– Čiobreliai
– Rozmarinai 
– Aviečių lapai
– Ramunėlės 
– Vaistinės medetkos
– Varnalėšos ir saldymedžio šaknys 
– Erškėčio vaisiai
– Šalpusnio lapai
– Ežiuolė

Siekiant sumažinti kūno temperatūrą galima užplikyti paprastosios kraujažolės. Verta žinoti, kad kūno temperatūros iki 38 laipsnių numušinėti nerekomenduojama. Ji leidžia organizmui valytis ir kovoti su infekcija. Galima užplikyti vienos rūšies vaistažoles, arba derinti vienas su kitomis. Erškėčio vaisius naudinga dėti į visus nuovirus.

Atskirai galima paminėti ežiuolę, kuri pasižymi priešuždegiminėmis, baktericidinėmis ir imunostimuliuojančiomis savybėmis. Augalo sudėtyje yra polisacharidų ir fenolio darinių, kurie ir turi gydomąjį poveikį. Gydomosiomis savybėmis pasižymi visos augalo dalys, bet nuovirui geriausiai tinka žiedynai ir lapai. Pakanka juos užplikyti, leisti nusistovėti 10-15 min. ir jau galima gerti. Taip pat galima pavirti augalo lapus. Tam reikia pakaitinti iki virimo vieną stiklinę vandens, įdėti arbatinį šaukštelį smulkintų lapų, virti ant mažos ugnies 20 minučių, o po to leisti pusvalandį nusistovėti. Prieš vartojimą nukošti.

4. Švieži žalumynai kaip priešvirusinė priemonė

Švieži žalumynai taip pat yra priešvirusinė priemonė. Štai labiausiai imunitetą stiprinantys žalumynai:

– Petražolės
– Krapai
– Kalendra
– Bazilikas 
– Gražgarstės žolė
– Špinatai

Ypač naudingi žalieji kokteiliai — susmulkintos su vandeniu kelios rūšys žalumynų, jie pagerina produkto įsisavinimą  ir suteikia maksimalią naudą organizmui.

5. Šalto spaudimo aliejai

Gerą valomąjį efektą organizmui teikia šalto spaudimo aliejai. Būtent šalto spaudimo, nes visus kitus aliejų gavimo būdus vargu ar galima laikyti ekologiškais. Kai kuriais atvejais aliejų išgauna ekstrakcijos metodu, sėklas užpilant įvairiais cheminiais mišiniais. Todėl geriausi yra šalto spaudimo aliejai, jie turi maksimalią naudą. Naudingiausi ir organizmą veikiantys valančiai, yra šie aliejai:

– Linų sėmenų
Sezamų
– Judros 
– Moliūgų 
– Graikinių riešutų 
– Kedrų

Egzistuoja nuomonė, kad aliejų organizmas neįsisavina, jie tik stimuliuoja valymosi procesus, nes kai kurios sankaupos žarnyne yra tirpios riebaluose ir tam, kad jas pašalinti, būtina vartoti aliejus. Išlaidauti brangioms aliejų rūšims neverta, svarbiausia, kad aliejus būtų šalto spaudimo.

Atskirai galima paminėti  tik juodųjų kmynų (juodgrūdės) aliejų ir aliejų iš ispaninio šalavijo (čija) sėklų. Jie pasižymi priešuždegiminiu, antiparazitiniu, antigrybeliniu ir baktericidiniu poveikiu. Tuo pačiu šie aliejai nepažeidžia žarnyno mikrofloros, o tai labai svarbu. Siekiant gauti maksimalią šių aliejų naudą, juos reikėtų vartoti esant tuščiam skrandžiui, 30 minučių iki valgio arba tiesiog po 1-2 arbatinius šaukštelius prieš miegą.

6. Produktai turtingi lizinu – pagalbininku kovoje su virusais

Lizinas — viena iš naudingiausių aminorūgščių, kuri padeda kovoti su įvairiais virusais. Dideliu lizino kiekiu pasižymi:

– Grikių kruopos 
– Žirniai
– Pupelės
– Lęšiai 

Lizino taip pat yra saulėgrąžų sėklose ir lazdyno riešutuose. Žiedinis kopūstas yra lizino šaltinis. Jį taip pat geriau vartoti termiškai neapdorotą.

7. Šviežiai spaustos sultys

Šviežiai spaustos sultys (būtent šviežiai spaustos, o ne parduotuvinės) šarmina organizmą ir skatina valymosi procesus. Skirtingai nei vaisiai, kurie gali būti įsisavinami pakankamai sunkiai, jeigu žmogus nėra pratęs vartoti juos didesniais kiekiais, sultys įsisavinamos beveik šimtu procentų, tuo pačiu neapkraudamos virškinimo sistemos. Šviežiai spaustose sultyse visi vitaminai ir mikroelementai išsisaugo maksimaliai. Svarbu sultis vartoti ką tik išspaustas, nes jau po 10-15 minučių jos oksiduojasi ir dauguma naudingųjų medžiagų suyra. Tai labiausiai liečia obuolių, morkų, apelsinų ir agurkų sultis.

Vienos iš efektyviausiai stiprinančių imunitetą yra salierų sultys. Jos pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, taip pat ir valo organizmą. Tik piktnaudžiauti jomis neverta, nes per daug aktyvūs valymosi procesai gali sukelti stiprų diskomfortą.  

Taigi susipažinome su maisto produktais, kurie padeda įjungti organizmo valymosi procesus, palaikyti aukštą pH lygį ir padidinti organizmo rezistentiškumą įvairiems virusams, bakterijoms ir parazitams. Gamta jau suteikė mums viską, ko reikia sveikatai. Ką gi daugiau galima sugalvoti nei sukurta pačios gamtos? Visi patys tobuliausi vaistai jau buvo sugalvoti iki tų laikų, kai atsirado medicina ir farmakologija.

Straipsnį išvertė Asta Laurinaitienė.

Straipsnis išverstas iš tinklapio oum.ru

Originalus straipsnis rusų kalba