Hatha Joga. Jogos pagrindai.

Pakeisk save ir pasaulis aplinkui pasikeis

Meditacijos technikos. Kokią išsirinkti?

Sveikas gyvenimo būdas. Nuo ko pradėti?

Kodėl žmonės tampa vegetarais?

Jogos filosofija

Jogos mokytojų kursai 2022 metais

Badavimas geriant sultis

Yra kontraindikacijos, todėl būtina specialisto konsultacija

Badavimas geriant sultis – tai lengvesnis įprasto badavimo būdas, kuris iš vienos pusės leidžia susilaikyti nuo maisto, o iš kitos pusės maitinti organizmą, neapkraunant virškinamojo trakto. Yra tokia nuomonė, kad sultys virškinamos skrandyje ir pasisavinamos plonajame žarnyne, o kepenys ir kasa šiame procese nedalyvauja, todėl atsisakius maisto ir geriant tik sultis, šiuose organuose vyksta valymosi procesas.

Svarbu paminėti, kad sultys turi būti pagamintos iš šviežių produktų savarankiškai, arba jums matant. Parduotuviniai gėrimai yra nenaudingi –  tai vandens, cukraus, dažiklių, konservantų, skonio stipriklių ir t.t. mišinys. Ryškūs užrašai ant pakuotės apie šimtaprocentinę natūralią sudėtį – tai įžūlus gamintojų melas. Todėl badaujant būtina gerti tik natūralias sultis, nes gėrimas iš parduotuvės ne tik kad nesuteiks jokios naudos, bet dar ir papildomai užterš organizmą.

Kuo naudingas badavimas geriant sultis

Sulčių gaminimas iš šviežių produktų leidžia padidinti naudingų medžiagų koncentraciją, o svarbiausia tai suteikia galimybę jas gauti organizmo lengviausiai įsisavinama forma. Žalumynai, daržovės, vaisiai, netekę ląstelienos tampa įvairių mikroelementų ir vitaminų, tiesiogiai patenkančių į kraują, kvintesencija.

Sultis geriausiai spausti iš kietos konsistencijos produktų, tai racionaliau. Pavyzdžiui, vanduo sudaro pagrindinę apelsino ar arbūzo dalį ir dėl to didelio skirtumo tarp jų vartojimo tiesiogiai ar išspaudus sultis, nėra. Optimaliausia sultis gaminti iš tokių produktų kaip obuoliai, kriaušės, morkos.

Vaisiai ir daržovės – produktai, turintys esminių skirtumų. Vaisiai yra lengvai virškinamas maistas. Tarp kitko, jeigu organizmas neįpratęs virškinti vaisių, tai gali kilti problemų su juose esančių medžiagų pasisavinimu. Kas liečia daržoves, tai mūsų virškinimo sistema nepritaikyta virškinti ląstelieną. Jos organizmas nepasisavina, bet ji puikiai valo žarnyną ir visą virškinamąjį traktą. Sulčių virškinimo procesas vyksta kitaip.  

Tiek daržovių, tiek vaisių sultyse esančias medžiagas organizmas pasisavina praktiškai šimtu procentų. Yra tokia nuomonė, kad išspaustų sulčių virškinimui nereikalingi jokie virškinimo fermentai, jose esančios medžiagos paprasčiausiai pasisavinamos plonajame žarnyne. Tad jeigu turime tikslą gauti naudą iš daržovių, tai nepakanka paprastai pasigaminti iš jų salotas, kad organizmas jas pilnai pasisavintų, jos turi būti sulčių pavidalu, ir patį badavimą tai palankiai veiks.

Verta pažymėti, kad kai kurių rūšių sultis nepageidautina gerti esant tuščiam skrandžiui. Pavyzdžiui, burokėlių sultys gali dirginti skrandį ir žarnyną, todėl gaminant galima pridėti morkų arba praskiesti jas vandeniu. Tarp kitko maišyti sultis vienas su kitomis galima be apribojimų, nes jų pasisavinimui nereikalingi virškinimo fermentai. Ir toks supratimas kaip „produktų nesuderinamumas“ yra neaktualus.

Badavimas geriant sultis gerai valo organizmą nuo susikaupusių toksinų. O svarbiausia jį galima praktikuoti pakankamai ilgai netgi tiems, kuriems tuštumo jausmas skrandyje yra pakankamai kankinantis, o sotumo jausmas – svarbi harmoningo gyvenimo dalis. Skirtingai nuo įprasto maisto atsisakymo, kurio metu gali atsirasti galvos svaigimas, silpnumas, pykinimas, kankinantis alkio jausmas, galvos skausmai ir t.t., badavimo geriant sultis metu organizmas gauna visas būtinas medžiagas ir valymosi procesas vyksta švelniau, o tai leidžia išvengti įvairių negatyvių simptomų.

Badavimas geriant sultis. Rekomendacijos

Nežiūrint į tai, kad badavimas geriant sultis tai lengvesnė maisto atsisakymo versija, ji turi eilę kontraindikacijų. Pirmiausia, greita praktikos pradžia gali sukelti organizme staigų valymosi procesą, kurio pasekmės gali būti nenuspėjamos. Todėl rekomenduojama mažiausiai savaitę maitintis neapdorotu augaliniu maistu, gerti sultis. Ir tik po to galima pradėti patį badavimą. Svarbi rekomendacija: vaisių sultis geriau gerti per šiaudelį, kad dantų emalis nepatirtų žalojančio vaisių rūgščių poveikio.

Badaujant ir geriant sultis galima atlikinėti fizinius pratimus, kad valymosi procesas būtų efektyvesnis. Tik žinoma be fanatizmo. Patirti rimtus fizinius krūvius nerekomenduojama. Taip pat neverta badauti ilgesnį laiko tarpą iš karto. Pradėti praktiką geriausiai nuo 3-5 dienų.

Po badavimo geriant sultis, tokiu pat būdu keletą dienų nerekomenduojama valgyti sunkiai virškinamą, termiškai apdorotą maistą. Pradėti maitintis geriau neapdorotu augaliniu maistu ir tik su laiku palaipsniui grįžti prie įprasto maisto raciono, pagal galimybę atsisakant kenksmingų produktų. Juk mes išvalome organizmą ne tam, kad po to vėl jį užteršti. Švaru ne ten, kur nuolat šluoja, bet ten, kur nešiukšlina.

Tad jeigu jūs seniai planuojate išbandyti badavimą, bet baiminatės stiprių ir nemalonių pojūčių atsiradimo, savo patirtį galima pradėti nuo badavimo geriant sultis. Švaros ir lengvumo pojūtis, kurį  patirsite nepaliks jūsų abejingu šiai stebuklingai organizmo valymo praktikai.

Straipsnį išvertė Asta Laurinaitienė.

Straipsnis išverstas iš tinklapio oum.ru

Originalus straipsnis rusų kalba