Hatha Joga. Jogos pagrindai.

Pakeisk save ir pasaulis aplinkui pasikeis

Meditacijos pagrindai. Ką pageidautina žinoti

Kas yra klasikinė joga

Kaip prisiminti praėjusius gyvenimus

Kaip teisingai kvėpuoti. Kvėpavimo technikos

Produktai organizmo valymui

Mitybos naujienos: kaip produktuose slepia cukrų

Kaip produktuose slepia cukrų

Yra kategorija žmonių, kurie neribotais kiekiais vartoja cukrų. Kartais netgi minimalus, ypatingai taip vadinamo pridėtinio cukraus kiekis, labai blogai gali paveikti mūsų sveikatos būseną. Pastebėta, kad saldaus vartojimas surištas su daugybe ligų, tokių, kaip širdies ir kraujagyslių sistemos ligos, nutukimas, diabetas, psichikos susirgimai ir kitos.

Šiuolaikinės realijos tokios, kad (ir tai patvirtina labai daug tyrimų) pakankamai didelis žmonių procentas kasdieną teršia savo organizmą didžiulėmis cukraus porcijomis. Vidutiniškai, pas mus žmonėms tenka, tik įsivaizduokite, 15 (!) arbatinių šaukštų rafinuoto cukraus per dieną, o tai apie 75 gramai. Taip pat deklaruota taip vadinama „norma“, kuri taip pat verčia susimąstyti (o kam tiek?): 8 arbatiniai šaukštai per dieną vyrams ir 5 – moterims. Žinoma, mažai kas iš žmonių, netgi jeigu ir labai mėgsta cukrų, sąmoningai pridedinės tokį kiekį į savo maistą… Tai iš kur tonos rafinuoto cukraus?

Dauguma saldumynų mėgėjų gauna cukrų iš įvairių produktuose paslėptų ingredientų ir kartais gali netgi nenumanyti, kad su cukrumi taip dažnai turi reikalą… Beje pakankamai didelę nuslėpto cukraus dalį sudaro „vertingi“ produktai arba „nekenksmingi“ sveikatai ir ant pakuočių uždėti specialūs ženklinimai, pranešantys apie kalbamą naudą. Išsiaiškinkime su tam tikrais aspektais.

Deja, yra daugybė būdų (ir mitybos kompanijų gamintojai jas aktyviai naudoja) nuslėpti cukraus buvimą produktuose. Pats populiariausias – vadinti cukrų kitais pavadinimais. Juk „cukrus“ – tiesiog pavadinti trumpi arba greiti angliavandeniai, duodantys maistui saldumą. Tačiau yra daugybė formų ir cukrų pavadinimų. Gliukozė, fruktozė, sacharozė – tie, kurie ne iš nuogirdų daugeliui žinomi. Tokie patys cukrų sudarantys: rudasis cukrus, miežių salyklas, cukranendrių cukrus, burokėlių cukrus, maltodekstrinas, kokosinis cukrus, palmių cukrus, maltozė. Taip pat cukrus gali būti pridėtas, kaip sirupas ir atrodo, kad tai kitas, labiau vertingas produktas… Tačiau iš esmės bet kuris sirupas – cukraus koncentratas, ištirpintas vandenyje. Juo gali būti pasaldinti įvairūs gėrimai ir produktai. Taigi, ieškome etiketėje: salyklas, agavų sirupas, kukurūzų sirupas, ryžių sėlenų sirupas, avižų sirupas, klevų sirupas, ir taip toliau. Žinoma, sirupas – tai ne išbalintas tuščias rafinuotas cukrus. Tačiau saldumas, kaip ir žala, nemaža. Todėl būkime atsargūs.

Kitas gudrus būdas primaitinti būsimą saldžialiežuvį cukrumi – panaudoti daug jo rūšių viename produkte. Mūsų, tų, kurie skaito sudėtį, labai daug ir mes parduotuvėje renkamės produktus, nagrinėdami kokybišką sudėtį. Taip pat, visiems žinoma, kad ingredientai etiketėje surašomi mažėjančia tvarka ir pats pirma – tas produktas, kurio yra daugiausia. Jeigu yra sudėtis, kur aiškiai pasakyta, pavyzdžiui, kad produkte daugiausia cukraus, nes jis pirmas sąraše po žodžio sudėtis. Tačiau! Jeigu į sudėtį įjungti įvairius cukrus, tai jų bus mažiau, nei kitų komponentų.

Išsiaiškiname konkrečiu pavyzdžiu (galimai, ne visai vertingu), tačiau nuraminsime mėgstančius ieškoti baltymų maiste: baltyminis batonėlis. Pirmas ingredientas sudėtyje – baltymų masė iš proteino; o toliau matome: fruktozė, kukurūzų sirupas, kakava, cukrus, vanduo, kokosų aliejus, sojos lecitinas, maltodekstrinas, virta druska, karageninas. Tai – ryškus pavyzdys, kur sudėtyje keturios (!) rūšys cukraus ir sudėjus juos kartu, mes gausime batonėlį, atrodo iš baltymų (20 gramų), o iš tiesų jis sudarytas iš įvairių rūšių cukraus (30 gramų!). Ir čia cukraus daugiau, nei saldžiame limonade arba pačiame kenksmingiausiame šokolade. O taip norėjau pripildyti šlovingojo baltymo atsargas…

Ir uždaryti favoritus galima, nurodžius produktų sąrašą, kur cukraus net nesitiki sutikti. Tačiau dabar jis, mūsų didžiausiam apgailestavimui, yra praktiškai visur… Jogurtas gali sudaryti iki šešių šaukštų cukraus, pilno grūdo pusryčiai – iki keturių šaukštų. Bet kuriuo atveju kviečiame jus dėmesingai skaityti etiketes, tikrinti sudėtį, ypatingai, jeigu vartojate daug paruoštų perdirbtų produktų. Ir skaitome su ypatingu dėmesiu, jeigu maistas skelbiamas kaip sveikos mitybos produktas.